welcome to CantStopSmilling Blog

Always be grateful of what Allah SWT have blessed us with throughout our lives...
Appreciate those who hates you, as without them, we could not become stronger in life..
Treasure those who loves you, as their love can always cherishes you when you're sad...

Thursday, November 4, 2010

coming soon... exam...


minggu nak exam, time tulah nak kalut2 nak start study, betul?? betul lah. memang, dah tu, sampai tengah malam, stay up, kena ada teman, sape? nescaffe lah.. itulah kebiasaan pelajar macam aku ni, malam malam jadi burung hantu, duk mengadap laptop, kadang, tersasar bacaan, pilih2 movie, dah, tengok movie pulak.. dan malarat sampai tak tertidur pon ada, bila siang hari, muka macam orang tak berapa nak betul, otak blur memanjang, sebab? tak cukup tidur...

alkisah cerita, satu malam, aku berjaga, so, suka hati lah nak bukak lagu ke apa, alang2 dah tak ada roomate kan, tengah2 study, mengantuk, bangkitlah aku nak g masak air nak buat air nescaffe, berpaket2 bekalan atas rak makanan.. apa tak de, mee segera, bihun segera, milo, nescafe, gula, teh... semua ada. yang tak de, hmmm... beras pulut. hahaha. yelah.. sambung balik...

tengah2 tunggu air masak...bukak lah folder movie dekat laptop. favorite movie?? thriller, tak pun crita hantu.. dan tengoklah movie "coming soon" sape pernah tengok cerita ni, tahniah..tahniah?? hehehe.. tapi rating cerita ni tak takut sangat terkejut banyak, berbanyak lah beristighfar dek terkejut... tengah2 syok tunggu hantu keluar, tooop!! heater sound, sebab air dah masak, terlompat kejap, mengucap2, memang terkejut, tengah suspen... dah tu, minum lah air tu, dan tetibe, nak dijadikan cerita, dah minum2 ni, nak ke tandas lah pulak dah... hmmm, pause movie, tengah2 elok hero duk berperang kejar2 ngan hantu, hambe nak ke tandas ye...

maka, berjalan lah hamba ke tandas, sunyi... pukul brapa?? tengok jam kat tangan.. kul 3.30, hehehe patutlah.. memang no wonder... basuh muka dulu.. tengah syok tengok muka dalam cermin, dengar bunyi orang bukak paip, huh, bukan keseorangan, dengan selamba, aku pegi jenguk tempat ambik air sembahyang....

tik...tik...tik...

lengang, aik??? aku tengok keliling2, shower? tak de orang pun, sinki?? aku sorang jelah.. ayoyo.. ni sape pulak tutup paip air tak kemas, dengan baik hatinye aku kemaskan... dah... tapi bila aku pandang je kiri nak menuju toilet, tetiba aku nampak sesuatu...apalagi, dengan kaget nye aku sergah lah apa yang aku nampak sekuat hati dek terkejut....(bukan nak menjerit...tulah masalah aku kalau terkejut.. aku sergah orang)

oh my god......oh my god......

seorang junior chinese, iaitu jiran aku mengurut2 dada terkejut... aku pun urut2 dada... terkejut....

oh... so sorry... so sorry..

aku minta maaf, dia hanya hayun2 tangan mengisyaratkan tak apa, apalagi, dua2 bergegas masuk toilet...

sepanjang2 jalan nak balik bilik(macamlah jauh sangat ngan toilet) aku tergelak sorang2... kesian junior aku..., ampun2....inilah padah tengok cerita hantu tengah2 malam sorang2 kat bilik... nak buka pintu, alamak, tertinggal kunci pulak dah... patah balik pergi ambik kunci, buka je pintu,tengah2 duk gelak sorang2, aku nampak kain putih betul2 terhayun depan mata, jatuh dekat ngan kaki aku. apalagi, aku sergah lah sekali lagi..terkejut betul.... aku terundur beberapa langkah ke belakang...

depan aku, terhampar lah kain tuala yang aku sangkut belakang pintu, dengan kipas angin menderu (speed 5), dengan buka pintu ganas2, jatuhlah tuala tu.. aku angkat tuala tu perlahan2 sambil gelak2... adoi... nilah effect tengok cerita hantu, mudah sangat nak bayang pelik2 dalam otak ni hah....aduh.... lepas aku sangkut balik tuala tu, aku pun bergerak menghadap laptop, belum pun sempat duduk....tetiba ada orang buzz YM aku, daripada gelap monitor laptop, terus hidup balik, dan sekali lagi, aku terkejut, dan laptop aku pulak yang jadi mangsa sergahanku ini...

dekat monitor laptop aku terpampang gambar hantu menyeringai, mukanya sangat lah macam ngeri, luka sana sini, buruk sana sini, macam biasalah effect make up hantu...betullah, aku pause tadi tengah2 duk kejar2 hero ngan hantu nih... huh... aku terduduk kat kerusi, penat nye terkejut...dan aku teringat balik kejadian di toilet... aku tergelak lagi... dan tetibe aku rase nak g toilet lagi sekali...

Wednesday, November 3, 2010

jagalah dirimu

social network?? semua dah tahu, jarang ada golongan yang masih terpinga-pinga kalau ditanya kamu ada facebook tak? paling koman(maaf, ayat kurang sopan) yahoo messenger. itulah hakikat dunia berteknologi, dunia tanpa sempadan, dengan ilmu yang bila bila masa boleh kita dapati. kecuali bar modem atau bar wireless laptop memaparkan 'no network coverage'. bukan gitu?

alkisah, jangan pula diguna sesuatu medium ini tanpa mengira akibat yang bakal mendatang, ya, akui anda pernah melakukan kesilapan, ya, saya sendiri selaku manusia biasa mengaku, banyak kesilapan yang saya lakukan. tapi, ambil lah iktibar dan pengajaran, bukan sekadar untuk diri sendiri, untuk saudara kita sekeliling. istilah sahabat? semua sahabat kan?

tapi, terkadang, kita alpa, gurauan, ada batasnya, bersahabat, pun ada batasnya, muslimin dan muslimat. demi menjaga hati saya tidak menulis yang benar... TIDAK SEKALI KALI... gambar gambar yang terpampang di laman ini, laman sosial yang tiada batasannya,  tidak perlulah kamu memapar kemesraan  antara golongan yang masih haram hukumnya untuk bersama. HARAM... Naudzubillah... sedarlah, hakikat hidup ini, kelakuan kita perlu dibatasi...tak guna ilmu di dada andai hanya diguna ketika berbicara, tahu hukum pergaulan tapi pengamalan dalam kehidupan seharian?? istilah tepat?? hipokrit  dengan ilmu diri sendiri, bukan dengan orang lain.

jangan pernah saat ditegur, dinasihat, kita berpaling meludah orang yang menasihati. kurang ajar? ya, kurang ajar. agak keterlaluan, apabila saya menasihati kawan, dan kawan itu menoleh mencari kesilapan saya untuk diungkap semula, ya, terasa. dan respon, senang, saya nasihat ikhlas, beringatlah, kerana saya  rasa apa yang awak lakukan, boleh mendatangkan benda yang tidak baik. status, kalau ada ym misalnya, semua orang yang  berada dalam list boleh melihatnya tanpa suatu halangan. betul?

terasa? ya, saat gurauan yang difahami suatu masa dulu kini diguna kembali untuk dijadikan belati untuk menghiris diri. ya, inilah perumpamaan. untuk bersuka hati, untuk menghibur diri, bolehkah kita melakukan sesuatu yang mengundang dosa? ingatlah, niat tidak menghalalkan cara... say terpegun, bagaimana seorang sahabat yang pernah dulu rapat, kini sewenang-wenang berpaling muka mencuka.

mungkin saya hanya teman bergurau buatnya, ya, manusia memang begitu, teman ketawa di mana-mana, tak perlu bersusah payah berpenat lelah mencari. teman menangis??? susah nak jumpa. jangan sesuka hati melampiaskan kegeraman, keserabutan kekusutan fikiran kepada sahabat, orang sekeliling sesuka hati. ingatlah, kita semua ini manusia biasa, fitrahnya, bila ada yang sesuatu yang menyedihkan, mereka terluka. sekali? mungkin boleh dimaafkan, tapi, bila berkali2 masih tak berubah, masih sama, bila dinasihati, kita pula yan g dimaki? dah... buatlah apa yang kau suka, buatlah selagi mampu, dan aku?

aku akan menjauhi, kau faham? kenapa? kerana aku tak mahu lagi dilukai, ya, itu alasanku, agar kau tidak lagi membuatkan aku terasa, kau  tidak semakin  menduga sabarku, agar kau bahagia dengan caramu saja. biarlah... kalau takutkan ombak jangan berumah di tepi pantai kan?? aku biarkan kau dengan cara kau, sudah, aku bukan bahan atau tempat yang sesuka hatinya kau nak menghambur kekusutan kepalamu. pergi, aku tidak perlukan kekusutanmu, aku tidak mahu kau sakiti lagi hati ini. dan sejauh mana mampu kau berlari andai setiap derap kakimu itu kau melampias duri berbisa kepada sahabat yang cuba menolongmu?? aku bukan orang mampu bertahan disakiti begitu.

aku mampu melangkah pergi, tapi masih ku nasihati dirimu, kau?? degil. mungkin itu ungkap kata sesuai untukmu. biarlah, semoga akan ada saat ketika, kau sedar akan kesilapanmu.  sudahlah, ku berharap, agar kau tidak menghambur amarahmu pada orang lain sekelilingmu, yang mungkin juga akan terluka kerana tusukan jelinganmu, hirisan katamu....jagalah dirimu.

Tuesday, November 2, 2010

hari ini

hari ini...
seperti selalu...
aku memandang dirimu....
kau pandang tempat lain..
aku sedih, konon aku mengeluh...
kau buat tak dengar...
aku buat lawak...
kau diam...
aku ajak keluar makan...
kau diam tanpa kata...
aku keluar, kenapa??

pulang dari makan,
kau masih disitu...
kaku tanpa kata...
kelu dari bicara....
sekali lagi..
aku mencuba nasib...
kenapa sayang??
kau masih diam...
aku pun diam...
nak cakap apa??

aku berteleku di meja...
merenung laptop...
hatiku padamu..
mataku pada laptop...
aku menoleh...
kau masih diam..
kau masih kelu...
huh...
keluh hatiku..

akhirnya aku mengalah....
aku tak akan biarkan kau sendiri walau apa yang berlaku.....
kau tetap akan ku temani...
kerana aku kekasih kekalmu...
akulah pemujamu...
HAHAHAHA
ya...aku mencintaimu..
aku menyayangimu...
aku mengasihimu...
ya...
dan demimu...
aku mengeluarkan wang beratus harga...
berebutkan dirimu...
agar akhirnya...
namaku bertakhta di hatimu...
helaian hatimu hanya untukku...
ya...
akulah pemujamu...

dan....
aku berjanji padamu...
aku tidak akan membiarkan....
setiap luahan hatimu...
terbang dibawa angin lalu..
kerana bisikanmu merdu...
bak kicauan beburung...
merdu di hatiku...

kerana aku...
mencintaimu...
setulus hati seikhlas bicara...
hanya padamu...
duhai kekasihku...
hanya padamu...

duhai buku bukuku......